Useat rahoituslaitokset tarjoavat lainaa ilman vakuuksia. Se on kätevää, mikäli lainantarvitsijalla ei ole tarjota vakuudeksi esimerkiksi asuntoa tai ajoneuvoa. Suurimmat, kymmenien tuhansien eurojen lainasummat vaativat usein vakuuksia, mutta muutamien tuhansien eurojen kulutusluotot saa helposti ilman vakuuksia tai takaajia.
Vakuudettomien luottojen haittapuolena on se, että ne tuottavat luotonantajalle suuremman luottotappioriskin kuin vakuudelliset luotot, joten luoton hinta on usein hieman vakuudellista luottoa korkeampi.
Kulutusluoton voi monessa tapauksessa ottaa myös yhteisvastuullisesti avo- tai aviopuolison kanssa. Yhteisvastuullista lainaa kannattaa harkita, jos suunnittelee kodin yhteisiä hankintoja. Yhteisvastuullisuus vähentää luotonantajan riskejä, joten kaksi hakijaa voi saada suuremman lainan ja edullisemmat ehdot kuin yksinäinen hakija. Kaikki luottopalvelut eivät kuitenkaan tarjoa yhteisvastuullisia lainoja.
Kulutusluottoja on tarjolla varsin monenlaisia. Lainaa voi luonnollisesti saada pankista, mutta tarjolla on myös useita muita rahoituslaitoksia, jotka tarjoavat muutamien tuhansien eurojen suuruisia kulutusluottoja. Ne voivatkin olla varteenotettavia vaihtoehtoja pankeille. Lisäksi kulutusluottoja tarjoavat muut yritykset, esimerkiksi jotkut postimyyntiyritykset. Kulutusluotoiksi lasketaan erilaiset kauppojen osamaksusopimukset.
Joissakin tapauksissa kulutusluoton vaihtoehtona voi olla pikavippi. Pikavipin suuruus on enintään 1000 euroa, joten se voi olla ratkaisu, jos lainan tarve ei ole kovin suuri tai jos varsinaista kulutusluottoa ei myönnetä. Pikavipin etuna on, että rahan saa tilille hyvin nopeasti eikä tulotodistuksia tai muita tositteita tarvitse toimittaa.
Vakuudeton kulutusluotto on hyvä ratkaisu, jos tarpeissa on pienehkö, kohtalaisen lyhytaikainen laina. Vaikka vakuuksia olisikin tarjota, aina ei tee mieli laittaa omaisuuttaan pantiksi tai pyytää tuttavia takaajaksi.
Sopivan lainan löytämiseksi kannattaa vertailla eri vaihtoehtoja esimerkiksi sivujemme luottoesittelyiden avulla. Lainoihin sisältyy usein avaus- ja tilinhoitomaksuja, joten sopivaa lainatyyppiä valitessa kannattaa katsoa muutakin kuin lainan korkoa. Jos kulutusluotolla on kiinteä korko, se tarkoittaa, ettei korko voi laina-ajan kuluessa nousta tai laskea.
Lainan kuluja voi vertailla myös todellisen vuosikoron avulla. Jos kyseessä on hyvin lyhytaikainen ja määrältään pieni laina, todellinen vuosikorko nousee herkästi korkeaksi, mutta tätä ei kannata säikähtää. Laina-ajaltaan ja rahamäärältään suunnilleen samankokoisten lainojen kustannusten vertailuun todellinen vuosikorko on kuitenkin kelpo väline.