Lainaa 5000 €

Vertailussa parhaat 5000 € lainat

Kulutusluotto on tavallinen tapa rahoittaa hieman suurempia ostoksia. Suomalaisilla oli viime vuonna kulutusluottoja jo yli 14 miljardin euron edestä, ja määrä on kasvanut tasaisesti vuosien mittaan. Kulutusluottojen suosio pieksee mennen tullen paljon huomiota saaneet pikavipit, sillä Talouselämä-lehden mukaan suomalaisten kotitalouksien kulutusluottojen määrä on 143-kertainen verrattuna pikavippien määrään.

Kulutusluottoa ei saa aivan minuuteissa kuten pikavippiä, mutta kovin kauan luottoa ei välttämättä tarvitse odotella. Useat luotontarjoajat lupaavat antaa lainapäätöksen saman päivän aikana tai jopa vartissa.

Kulutusluoton saantiin kuluu hieman aikaa siksikin, että luotonantajat haluavat yleensä nähtäväkseen todistukset hakijan tulotasosta. Tulot voi todistaa esimerkiksi palkkatodistuksella tai tiliotteella, ja monessa tapauksessa todistukset voi toimittaa sähköpostilla tai ladata lainahakemuksen lähettämisen yhteydessä. Joillekin luotontarjoajille tarvittavat dokumentit on lähetettävä postitse. Luoton saantia voi nopeuttaa itse hankkimalla valmiiksi ainakin tulotodistuksen.

Kulutusluottojen maksuajat ovat yleensä muutamien vuosien mittaisia. Korkeimmillaan maksuaika on usein viisi vuotta, mutta suurempien lainojen maksuaika voi olla pitempikin, jopa yli kymmenen vuotta. Pitkän maksuajan etuna on, että kuukausierät saa taloudelleen sopivan kokoisiksi.

Kulutusluottopalvelut vaativat asiakkailtaan aina täysi-ikäisyyttä. 18-vuotiaan voi olla hankala löytää kulutusluottoa, mutta jo parikymppisenä luottoa voi saada. Jotkut luotontarjoajat vaativat asiakkailtaan vielä korkeampaa, esimerkiksi 25 vuoden ikää.

Kulutusluottojen myöntökriteerit ovat tiukemmat kuin pikavippien. Riittävän iän lisäksi luottoasiakkaan tulot otetaan huomioon, kun lainan myöntämistä harkitaan. Riittävä tulotaso on tärkeä, jotta asiakas pystyy huolehtimaan luottonsa maksusta venyttämättä talouttaan liian tiukalle. Tuhansien eurojen kuukausipalkkoja ei kuitenkaan tarvita, sillä luottoa voi saada jo 1200 – 1500 euron bruttotuloilla.

Lainayhtiöiden harkinnan lisäksi kulutusluoton vaikutusta omaan talouteensa kannattaa tietysti pohtia myös itse. Usean tuhannen euron kulutusluotto vaikuttaa talouteen usein monien vuosien ajan, joten omasta pitkän aikavälin maksukyvystä kannattaa pitää huolta.