Kulutusluotto tarkoittaa kertalainaa, jonka takaisinmaksuaika on kohtalaisen lyhyt, yleensä muutamia vuosia. Nimensä mukaisesti kulutusluotto otetaan kuluttamiseen eli palveluiden tai tavaroiden hankkimiseen, ja se on suuruudeltaan tyypillisesti muutamia tuhansia euroja.
Kulutusluottoja myöntävät monet eri tahot, kuten pankit ja muut rahoituslaitokset, mutta myös esimerkiksi postimyyntiyritykset. Tavallisia kulutusluottojen käyttökohteita ovat hieman suuremmat hankinnat kuten autot, veneet, moottoripyörät, kodinkoneet ja remontit.
Kulutusluottoihin lasketaan toisinaan myös tililuotot, jotka ovat jatkuvia luottoja. Monen suomalaisen lompakosta löytyy luottokortti, joka on tyypillisin tililuoton muoto. Tililuotossa luottoa on tarjolla jatkuvasti tiettyyn luottorajaan asti.
Kulutusluotto voi olla vakuudellinen tai vakuudeton. Kaikki sivustollamme esitellyt kulutusluottojen tarjoajat myöntävät vakuudettomia luottoja.
Kulutusluottojen tarjoajat vaativat asiakkailtaan yleensä säännöllisiä tuloja. Mitään huippupalkkaa ei tarvitse saada, sillä usein jo noin 1000 – 1500 euron tulot riittävät. Se kuitenkin tarkoittaa, että opiskelijana, epäsäännöllisesti työskentelevänä tai työttömänä kulutusluoton saanti voi olla hankalaa. Opiskelijoille ja työttömille ainoa keino saada lainaa yksityisiltä rahoituslaitoksilta voi olla pikavipin ottaminen, sillä pikavippiyritykset eivät edellytä asiakkailtaan säännöllisiä tuloja.
Kulutusluottojen kulut muodostuvat hieman eri tavoin kuin pikavippien, sillä kulutusluottojen hinnat eivät välttämättä ole kaikille samat. Rahoitusyhtiöt määrittelevät lainan hinnan asiakkaan todennäköisen maksukyvyn perusteella. Luottojen korot lähtevät yleensä noin 10 prosentista, minkä päälle lisätään asiakaskohtainen marginaali. Luottojen hinnat vaihtelevat eri rahoituslaitosten välillä, joten hintoja kannattaa vertailla.
Usein kulutusluottoihin liittyy erilaisia avausmaksuja ja kuukausittaisia tilinhoitomaksuja, jotka vaikuttavat luoton hintaan.
Kertaluottona otettua kulutusluottoa lyhennetään tyypillisesti kuukausittaisissa tasaerissä. Oman talouden kannalta onkin tärkeää valita kuukausierä sen kokoiseksi, että selviytyy lainan maksusta ja muistakin menoista. Toisaalta kuukausierää ei kannata säätää liiankaan pieneksi, sillä silloin lainan maksuaikataulu venyy ja kulut kasvavat.